La mandioca/yuca que usé en ésta receta estaba cocinada y congelada. La herví otra vez para poder hacerla puré mientras estaba caliente. Si nunca has pelado mandioca/yuca, aquí está este video para que veas.
En Estados Unidos compré yuca muy pocas veces. Allá la venden con una cera encima de la cáscara, así que se ve un poco diferente de la nuestra. He escuchado que también la venden pelada y congelada en las tiendas mexicanas. Pero nunca lo
he visto porque nunca lo busqué.
Una vez puse mi yuca a cocinar mientras estaba en Nueva Jersey, y como estaba acostumbrada a que en Paraguay hay que cocinarla por 1 hora más o menos, la dejé por 15 minutos, y cuando volví, estaba todo deshecho, tipo un puré. Por lo visto era súper blanda! Bueno, mucho hablar ya. Aquí está la receta.
In Bolivia we eat a lot of manioc/cassava/yucca. It is very soft compared to the Paraguayan yucca. I think that is why in Bolivia we have many different ways to prepare it.
Zonzo is a dish serve at breakfast or merienda (mid-afternoon snack). Since we moved to Paraguay, and like many other recipes that we´ve adapted, we make it as a side dish for our main meal. I like to serve this zonzo with barbecue pork and vegetable.
There are three ways to prepare zonzo: baked, fried and on a stick ( the stick is wrap with zonzo and cooked on a grill). Today we´ll bake it.
I never measure the amounts to make zonzo. I just put the ingredients together and mix it up. You can play with the amounts too.
Part of living out in the country is that your neighbors give you a lot of what they grow, not just a lot, but way too much! When they share their yuca, it´s enough to last us a whole year. Of course for them, it´s enough for only a month.
The yuca that I used in this recipe was cooked and frozen. I boiled it again so it could be mash while hot. If you´ve never peeled yuca, here is a video to help you do it.
I bought manioc a few times while we were in the US. It is sold with some wax on the peel, so it looks a little different from the one we buy here. I´ve heard that they have them peeled and frozen at some Mexican stores, but I haven´t seen them (nor have I looked for them).
Once in New Jersey, I cooked some yucca. Since I´m use to cooking it for about an hour here in Paraguay, I left it cooking. Fifteen minutes later I went back to check on it and it was VERY soft (almost pureed)! So check it often if you´ve never cook it before. Ok, too much talk. Here is the recipe.
Ingredientes
3 mandiocas/yucas
1 a 2 tazas de queso rallado o cortado en cuadritos
1/2 cuchara de sal o a gusto
1/4 taza de manteca de leche/mantequilla (se puede poner más o menos)
1/4 taza leche (esto se usa si la u es muy dura. Si es muy blanda, absorbe el agua en que se cocinó)
3 maniocs/cassavas/yucas
1 to 2 cups cheese, shredded or cut up into squares
1/2 tablespoon salt or to taste
1/4 cup butter (you can add more or less)
1/4 cup milk (use it if your manioc/cassava/yuca it´s too hard. (It absorbs the water when it´s soft)
Pelar, cortar y hervir la yuca. El tiempo depende en qué clase de mandioca/yuca tienes. Puede ser entre 15 minutos a 1 hora.
Peel, cut and boil the yuca. The time depends on what kind of manioc/cassava/yuca you are using. It can be between 15 minutes to 1 hour.
Dejar escurrir la yuca
Drain the yuca.
Hacer puré la yuca. (Si tu mandioca es un poco dura, es mejor hacerla puré mientras está caliente. Cuando está fría, es mucho más difícil hacer esto. Para obtener el puré se puede usar el procesador, un mortero, una moledora de carne o de maíz) Sacar las venas de la yuca.
Mash the yuca. (If your yuca is a little bit hard, it´s better to mash it when it´s still hot. When it cools down, it is very hard to do this step. You can use a food processor, a mortar, or a meat grinder) Pull out the yuca veins.
Agregar la sal y la manteca. Mezclar bien.
Add salt and butter. Mix well.
Añadir el queso y la leche si es necesario. Mezclar.
Add cheese and milk if need it. Mix well.
En una fuente engrasada poner el zonzo. (a mi me sobró mucho como pueden ver. Lo puse en dos bandejas para congelar, si tengo visitas de sorpresa, ya va haber algo para comer)
On a greased pan put the zonzo. (I had a lot leftover. I put it in two containers in the freezer, that way if I have surprise visitors, we´ll have something to eat)
Opcional:
Para darle un poco de color, se le puede poner queso rallado encima, o una mezcla de 1 huevo batido, queso rallado y 1 cuchara de leche.
Optional:
To give it a little color, you can add some shredded cheese on top, or a mix of 1 egg , shredded cheese and 1 tablespoon milk.
Cocinar en horno caliente (180° C – 375° F) por 30 minutos, o hasta que esté dorado.
Bake at 375°F – 180°C for 30 minutes, or until brown on top.